Duurzame materialen

Duurzaam doen is een hype. Veel bedrijven doen dan ook graag aan green washing. Zij verkopen jou iets waarvan je denkt dat het op een ‘groene’ manier tot stand komt. Maar lees je vervolgens hun verhaal, dan blijkt dat ze helemaal niet zo transparant zijn (over arbeidsvoorwaarden, belasting van het milieu, prijsopbouw)! Je weet dus niet goed wat je koopt of waar de materialen die in je product verwerkt zitten vandaan komen. Hier wil ik iets tegenover zetten, namelijk: transparant en persoonlijk werken. Ik heb er namelijk als maker helemaal geen baat bij om de natuur om zeep te helpen. En jij als koper ook niet.

Transparant werken = samenwerken

Wat doe ik om de natuur te sparen? Ik werk allereerst zoveel mogelijk met restmateriaal. Dat klinkt misschien karig, maar denk bijvoorbeeld eens aan restpartijen (bijzonder) hout waar je nog zoveel mooie dingen kunt maken! Meubelmakers hebben er misschien niets meer aan, maar ik wel natuurlijk.
Of denk aan restjes edelstenen die niet meer gebruikt kunnen worden, omdat ze te klein zijn (of niet de juiste structuur hebben) om in een passende vorm te slijpen. Naar dit soort materialen speur ik. Dan ga ik langs bij (kleine) bedrijven, of krijg ik materiaal aangeleverd van jou! Heb je bijvoorbeeld nog een mooi stuk hout, schelp of edelsteen thuis liggen? Dat kan ik voor je verwerken tot sieraad.

Wanneer je bij mij een sieraad laat maken (of koopt uit de webshop), weet je hoe het tot stand is gekomen. De productieketen is veel korter en ik kan je precies vertellen waar ik de materialen vandaan heb gehaald. Bovendien maak ik alle producten met de hand, meestal in kleine batches (of soms zelfs per stuk als het om een heel bijzonder materiaal gaat). Zo weet ik dat ik nooit een overschot produceer. En heb jij een sieraad dat uniek is en waar geen exemplaren van in het milieu belanden (zoals dat bij massaproductie vaak het geval is).

Wat ook nog goed is om te weten in het kader van duurzaamheid: Ik werk hard aan het verduurzamen van mijn producten, waardoor – in het geval van juist en goed ge├»nformeerd gebruik – deze zo lang mogelijk meegaan. Over de technieken die ik gebruik om mijn producten te maken lees je hier meer. De technieken dragen bij aan een duurzaam ontwerp.

Online shop

Op zoek naar een handgemaakt product van natuurlijke materialen? Bekijk hier wat ik op voorraad heb!

Op zoek naar een cadeautje? Bekijk hier welke sieraden ik op voorraad heb!

Bezoekadres / Studio

Andrea Rhodenborgh
Concordiastraat 68, ruimte 010
3551 EM Utrecht, NL

KVK nr. 66643716