Tips voor verzorging

Wanneer je een iets aanschaft, wil je natuurlijk dat het zo lang mogelijk meegaat. Je kunt veel doen om je sieraad er op termijn ook nog mooi uit te laten zien. Hieronder geef ik je wat tips daarvoor.

Kom je er niet uit met onderstaande tips? Stuur gerust een mailtje naar info@andrearhodenborgh.nl

Wees voorzichtig met...

– Doe je sieraad af bij het nemen van een douche, saunabezoek, tijdens het zwemmen in de zee of in een zwembad.
 
– Draag je sieraad niet tijdens het verrichten van zwaar lichamelijk werk, tijdens het sporten of tijdens het slapen
 

– Stel je sieraad niet bloot aan schoonmaakmiddelen, alcohol, aceton, nagellakremover en andere bijtende, schurende of blekende stoffen.

Note: Sieraden uit natuurlijke materialen kunnen op den duur verkleuren. Dit is een natuurlijk proces onder invloed van zuurstof en de zon.

Onderhoud

Heb je een gelakt sieraad? Dit sieraad is waterproof! Het hout zal niet beschadigd raken als het sieraad een keer nat wordt (tenzij de lak beschadigd is). Gelakte sieraden kun je bij mij laten onderhouden. De kosten hiervoor vind je in de algemene voorwaarden. Vooral ringen hebben eens in de zoveel tijd een beurt nodig. Gelakte houten hangers, manchetknopen en oorbellen hoeven doorgaans niet opnieuw gelakt te worden.

Heb je een geolied houten sieraad? Dan kun je af en toe ook zelf een
klein laagje olijfolie of walnotenolie (bijvoorbeeld) op het sieraad
smeren om het hout te verzorgen. Laat de olie goed intrekken (ongeveer 15-20 minuten), veeg de overtollige olie weg met een schone doek en laat het laagje olie vervolgens een nachtje ‘uitharden’. Vooral als ‘ie toch per ongeluk een keer in de wasmachine mee is gegaan, kan dit helpen om het sieraad te herstellen. Eventueel kun je – voordat je de olie aanbrengt – het sieraad heel voorzichtig opruwen met een stukje schuurpapier (240 of 400). Daarmee zorg je dat de olie beter intrekt. Wil je echt pro gaan met olie onderhoud? Ga dan voor Tung olie (mijn favoriet) of lijnzaadolie en meng dit evt. met een beetje wax.

Heb je een zilveren of verguld sieraad? Je kunt het sieraad voorzichtig opwrijven met een zilverdoek,
of een sopje (met dreft of groene zeep) maken waarin je het zilver of vergulde sieraad te weken legt. Daarna wrijf je het sieraad voorzichtig schoon met een zachte borstel of schone doek. Let vooral op bij vergulde sieraden, het laagje goud op het sieraad kan wegvagen als je te hard wrijft of borstelt.