Hoe achterhaal je (stiekem) de ringmaat van je geliefde?

Door de jaren heen heb ik met veel mensen gebrainstormd over hoe je stiekem de ringmaat van je geliefde kunt achterhalen. Het laatste wat je wil is natuurlijk de persoon letterlijk naar z’n ringmaat vragen. Dat gaat ten koste van de verrassing! Hieronder vind je een aantal (niet altijd fail-proof) manieren. Lezen op eigen risico! Maar wie weet heb je er iets aan 😉

Wil je trouwens je eigen ringmaat opmeten? Klik dan hier voor instructies.

Een bestaande ring opmeten

Draagt je geliefde al een ring, of zelfs meerdere ringen? Mooi! Wanneer diegene ze even niet draagt, kun je de diameter van de ring opmeten. Vaak legt iemand z’n ring op een vaste plek om ‘m niet kwijt te raken. Je kunt ‘m dus gemakkelijk vinden en even lenen. Let wel op, want je wil wel de juiste ring opmeten. Dus zorg ervoor dat je weet om welke vinger de persoon z’n ring draagt.

Extra note voor wie heel secuur wil meten: De vingers van je rechter- en linkerhand verschillen soms ook van maat, dus daar kun je op letten bij het meten.

Een vriend of vriendin betrekken bij het complot

Een leuke methode is om een vriend of vriendin stiekem te vragen om de ringmaat te achterhalen. Instrueer de persoon goed over welke vinger je wil laten meten. De vriend of vriendin kan je geliefde vervolgens meenemen om te winkelen en om in een bijoux- of kledingzaak wat ringen te passen. “Hahá, pas jij deze? Ik niet hoor!”

Is dat te opvallend? Houdt je geliefde bijvoorbeeld niet zo van winkelen? Probeer het dan in een meer huiselijke sfeer. Laat een vriend of vriendin die nèt een nieuwe ring heeft (en een vergelijkbare ringmaat) ‘voor de grap’ hun ring uitwisselen met jouw geliefde (al dan niet met jou erbij). Hierbij heb je wel minder keuze in het passen, dus het blijft spannend of je uiteindelijk nog de goede maat kunt gokken.

Gokken vanaf een foto

Heeft je geliefde al vet snel dingen door die jij stiekem probeert te doen? Je kunt in het uiterste geval op zoek gaan naar een foto waarop jullie beide handen duidelijk te zien zijn. Als je wel je eigen ringmaat weet of kunt opmeten, kun je die van je geliefde misschien raden, al moet erbij worden gezegd dat dit niet vaak goed gaat 🙂

Het alternatief

Zoals je leest, zit er nogal veel risico aan bovengenoemde ‘methodes’. Het meten van de juiste ringmaat is zo belangrijk – vooral bij het maken van houten ringen – omdat de ringmaat achteraf niet meer veranderd kan worden (er zijn wel wat methoden om een ring te verkleinen, but it’s not very pretty).

Mocht je de ringmaat echt niet kunnen achterhalen, dan is er altijd nog de gouden tip om iemand een ander handgemaakt sieraad cadeau te doen, met bijvoorbeeld een mooie (hand)geschreven brief erbij. Op die manier kun je iemand alsnog verrassen en daarna samen een mooie ring uitzoeken of laten maken. Je bent altijd welkom in mijn atelier op afspraak om de mogelijkheden te bespreken daarvoor. Ook bij hulp voor het uitzoeken van een geschikt sieraad voor jouw geliefde denk ik graag mee.