Voor het maken van de sieraden gebruik ik verschillende technieken. Over het algemeen streef ik naar een versmelting van materialen. Hieronder vind je voorbeelden van technieken die ik gebruik om dit effect te creëren.

GEBOGEN HOUT

Al sinds 2012 maak ik ringen met de gebogen hout techniek (in het Engels: Bent wood technique). Deze techniek zorgt niet alleen voor dat de houttekening optimaal te zien is, maar geeft de ring stevigheid. Op het moment dat je een blokje hout neemt, en daar een gat in boort, beschadig je de houtnerven. Daardoor kun je de ring niet zo slank maken en voelt het als een blok aan je vinger. Wanneer je het hout buigt, blijven de houtnerven intact. De ringen zijn daardoor een stuk dunner en gaan alsnog lang mee. Wist je dat ik mijn houten ringen voorzie van een waterproof-laagje? Daardoor is het niet erg als de ring een keertje nat wordt, of je ‘m vergeet af te doen in tijdens het douchen, afwassen of zwemmen!

 

TERRAZZO

Terrazzo is een techniek die van oudsher gebruikt wordt voor vloeren. Kleine steentjes worden in een zachtere steensoort of in klei gedrukt, waardoor een speels effect ontstaat. Door de bovenste laag mooi te polijsten en lakken, ontstaat een kleurrijk en slijtvast resultaat. Ik heb deze techniek aangepast en gebruik hout als basis (zoals in de haarspeld hiernaast). Daarin leg ik allerlei halfedelstenen en metalen in, van lapis lazuli tot zilver. Ik vind deze techniek zo interessant omdat deze heel veelzijdig is. Je kunt werken met kleine flintertjes materiaal, of hele stukken inleggen als een soort mozaïek.

KINTSUGI

Kintsugi (‘gouden verbinding’ in het Japans) is een techniek die  gebruikt wordt om iets wat gebroken is te repareren. Van oudsher herstelde men vooral aardewerk. Met een mengsel van goud en lijm werden de scherven aan elkaar gelijmd waardoor de typische gouden lijnen ontstonden. Naast dat de filosofie van Kintsugi me erg aanspreekt (het gerepareerde is vaak nog mooier dan het origineel; onze levensweg tekent ons), gebruik ik deze techniek graag om mee te experimenteren. De gouden nerf maak het werk speciaal en kan vooral houtstructuren extra benadrukken. Ik gebruik deze techniek ook om gebroken edelstenen of hout te repareren.

Behalve de technieken hieronder leer ik ook graag iets nieuws bij! Heb je een andere manier van maken in gedachten dan hier staat, of ideeën over hoe je een bepaalde techniek toegepast zou willen zien? Laat het me weten!

Bezoekadres / Studio

Andrea Rhodenborgh
Gansstraat 143
3582EG, Utrecht

KVK nr. 66643716

Algemene Voorwaarden